مقررات ساخت آسانسور ساختمان
پله فرار و آسانسور
در ساختمان هاي داراي پيلوت و چهارطبقه روي پيلوت به آسانسور و پله فرار نياز نيست.
همچنین در ساختمان هاي 5 طبقه چنانچه طبقه 4 و 5 بصورت دوبلکس باشد به آسانسور و پله فرار نياز نيست. در ساختمان هاي بيش از 5 طبقه پله فرار و آسانسور الزامي است . (آسانسور
آسانسور
دستگاهی است دائمی که برای جا به جایی اشخاص یا کالا، بین طبقات ساختمان بوده و در طبقات مشخصی عمل می نماید، دارای کابینی است که ساختار، ابعاد و تجهیزات آن به اشخاص به سهولت اجازه استفاده می دهد و میان ریل های منصوبه عمودی با حداکثر انحراف 15 درجه حرکت می کند آسانسور وسیله نقلیه عمومی دائمی است که بین ترازهای از قبل تعریف شده حرکتمی کند آسانسور تنها وسیله رفت و آمد ترافیکی است که مورد استفاده تمامی گروه سنی قرار می گیرد و عمومی ترین وسیله جابجایی عمودی در جهان است آسانسور وسیله نقلیه ای است که کنترل آن به یک سیستم سپرده شده فرمان دادن به آن به اختیار مسافر است، اما ایستادن آن در محل مقرر به توسط سیستم است. آسانسور در داخل محیطی نصب می شود که از سه قسمت تشکیل شده است:
بخش های مختلف سیستم آسانسور:
1: موتورخانه: برای برقراری موتور و گیربکس و تابلو کنترل آسانسور و تابلو برق
2: چاه آسانسور: برای نصب درها، ریلها و همچنین محلی برای حرکت کابین و وزنه
3: چاهک: در پایین ترین قسمت چاه آسانسور، برای ضربه گیرها و بافرهاموتور گیربکس بعنوان قلب آسانسور و تابلو کنترل بعنوان مغز آسانسور عمل می نماید .
انواع آسانسور نیز به شرح زیر است:
آسانسور حمل بار و مسافر: آسانسوری است که برای حمل ونقل کالا طراحی شده است و معمولا عمل حمل ونقل بهمراه افراد صورت می گیرد .
آسانسور خودرو بر ساختمان های خصوصی: آسانسوری که اتاقک آن ابعاد مناسبی برای جابجایی خودروهای سواری داشته و طراحی آن امکان این جابجایی را می دهد ریل راهنما
اجزایی صلب هستند که برای هدایت کابین و یا وزنه تعادل تعبیه می شود.
آسانسور خدماتی: آسانسوری است دائمی که برای جابجایی کالا بین طبقات ساختمان می باشد و در طبقات مشخصی عمل می کند، دارای کابینی است که ابعاد آن به اشخاص اجازه استفاده را نمی دهد و در میان ریلهای منصوبه عمودی و با حداکثر 15 درجه انحراف، حرکت می کند. ابعادی که کابین را برای افراد غیر قابل استفاده می کند، نباید از مقادیر زیر بیشتر شود:
الف- مساحت کف کابین 00/1 متر مربع
ب- عمق 00/1 متر
ج – ارتفاع
دیگر پارامتر های فنی آسانسور عبارتند از :
الف ) ارتفاع مسیر ( بالا رفتن کابین ) تعداد و محل توقف ها
ب ) ابعاد چاه آسانسور، کابین و موتورخانه
پ ) ولتاز برق اصلی، تعداد استارت آسانسور در ساعت و فاکتوربار
ت ) سیستم کنترلآسانسور
ث ) سیستم درب های آسانسور و ورود و خروج و نوع کنترل
ج ) تعداد آسانسورهای و مکان آنها در ساختمان
چ )شرایط محیط کار کرد