میثم رستگار شهرودی رئیس هیئت مدیره یا (chairman) مدیری است که توسط هیئت مدیره شرکت انتخاب میشود و مدیریت و ریاست بر جلسات هیئت مدیره را برعهده دارد. از اختیارات رئیس هیئت مدیره این است که اطمینان حاصل کند که جلسات بهدرستی و بانظم و مطابق دستور برگزار شوند و در جهت رسیدن به یک توافق عام در تصمیمگیریهای هیئت مدیره فعالیت میکند. این جایگاه، با جایگاه مدیرعامل شرکت تفاوت دارد و میتواند غیراجرایی (پاره وقت) و یا اجرایی (تمام وقت) باشد.
رئیس هیئت مدیره چه وظایفی دارد؟
در بعضی شرکتها، نقشهای رییس هیئت مدیره و مدیرعامل ترکیب شدهاند. در شرکتهایی که شفافیت و مسئولیتپذیری پایینتری دارند، مسائل مربوط به جلوگیری از فساد و نظارت بر عملکرد مدیران در نظر گرفته نمیشود و دو جایگاه متفاوت با عملکردهای کاری مجزا در اختیار یک فرد قرار میگیرد و زمینه ایجاد فساد و تخلفات مالی و اجرایی ایجاد میشود.
عمده وظایف رئیس هیئت مدیره عبارت است از: الف- دعوت هیئت مدیره برای تشکیل جلسه ب- ریاست هیئت مدیره ج- دعوت مجمع عمومی به نمایندگی از هیئت مدیره د- ریاست مجامع عمومی به عنوان رئیس هیئت رئیسه.
هیئت مدیره از چه کسانی تشکیل میشوند؟
هر شرکت سهامیهیئت مدیره باید با مدیر عامل منتخب، حتما قرارداد استخدامی منعقد نماید و بلافاصله باید نام و مشخصات و حدود اختیارات مدیر عامل را با ارسال نسخهای از صورتجلسه هیات مدیره حاکی از انتخاب وی، به مرجع ثبت اعلام کند، تا پس از ثبت، در روزنامه رسمی آگهی شود. قرارداد خدمات مدیر عامل یکی از انواع قرارداد حقوقی است که محدوده اختیارات و وظایف مدیرعامل را مشخص میکند.
به وسیله یک عده اشخاص صاحب سهم اداره می شود که قانون، عنوان هیئت مدیره را به آنان داده است. افراد این هیئت مدیره هر یک نماینده شرکت هستند یعنی از طرف شرکت به عنوان نماینده منتخب شدهاند که در امور جاری شرکت اقدام نمایند. یک شخص میتواند در عین حال رئیس یا عضو هیات مدیره چندین سازمان نیز باشد.
در صورتیکه مدیر عامل سه چهارم رای حاضرین در مجمع عمومی را در مورد اینکه رئیس هیئت مدیره همان سازمان باشد کسب نماید میتواند تصدی آن پست را نیز بر عهده گیرد و این موضوع الزامی است که هر سازمان دارای مدیر عامل باشد.